Het element water

Het element water

YOGA EN DE ELEMENTEN

Alles in en om ons heen is gemaakt van vijf elementen: aarde, water, lucht, vuur en ruimte (of ether). Ieder van ons draagt een combinatie van die 5 elementen in zich. Ze geven vorm en inhoud aan het leven. Het belang van de elementen komt terug in alle Oosterse en Westerse culturen en tradities, of het nu gaat om de Chinezen, de Tibetanen, de Kelten, de Maya’s, of de oude Egyptenaren.

Gunjezelfyoga biedt een reeks van 5 workshops aan. In elke workshop staat 1 van de 5 elementen centraal. De afzonderlijke workshops vormen een uitgebalanceerd programma met een combinatie van yoga, ontspanning, inspiratie en meditatie gericht op balans, kracht, plezier en innerlijke rust. De reeks van 5 workshops samen zorgt voor harmonie in alle 5 elementen in jou en je leven en geeft een krachtige impuls aan je gezondheid.

Ons doel is dat je vol energie en inspiratie naar huis gaat.

YOGA EN HET ELEMENT WATER

Je kunt je weerspiegelingen niet in stromend water zien, maar wel in stilstaand water. Wat van zichzelf stil is, kan dingen tot stilte brengen.

Tsjwang-tse, Chinees tauïstisch filosoof, 4de-3de eeuw v.C.

Het leven op aarde is ontstaan uit water. Net als de aarde bestaat de mens voor 2/3 uit water. Een prachtig onderzoek van de Japanse wetenschapper Masaru Emoto laat zien dat onze gedachten, gevoelens en intenties invloed hebben op water. Hoe positiever onze gedachten hoe groter de positieve impuls op ons lichaam!

Het element water staat in verbinding met emotie. Dat blijkt ook uit de uitdrukkingen:‘Je als een vis in water voelen’ (= geen angst voelen), ‘geen water is hem te diep (=hij durft alles te ondernemen), ‘het aan zijn water voelen’ (=het instinctief aanvoelen).

Wanneer het waterelement in evenwicht is, voelen we ons op ons gemak en tevreden. We ervaren vreugde en zachtheid in onszelf en voelen ons verbonden met mensen. We genieten van het leven en stromen mee op de ‘flow’. Het  2e chakra, svadhistana chakra is verbonden met het element water, de kleur oranje en het ‘proeven’.

De yoga en meditatie staan in het teken van ‘loslaten’  zodat er ruimte ontstaat voor nieuwe ideeën.

In prachtige bewegingsreeksen, ademhalingstechnieken en meditatie zoals de maangroet, hartademhaling en chakrameditatie werken we aan balans en het gevoel van ruimte en vrijheid, zodat de energie in ons lichaam en de geest weer gaat stromen.