Het element vuur

Het element vuur

YOGA EN DE ELEMENTEN

Alles in en om ons heen is gemaakt van vijf elementen: aarde, water, lucht, vuur en ruimte (of ether). Ieder van ons draagt een combinatie van die 5 elementen in zich. Ze geven vorm en inhoud aan het leven. Het belang van de elementen komt terug in alle Oosterse en Westerse culturen en tradities, of het nu gaat om de Chinezen, de Tibetanen, de Kelten, de Maya’s, of de oude Egyptenaren.

Gunjezelfyoga biedt een reeks van 5 workshops aan. In elke workshop staat 1 van de 5 elementen centraal. De afzonderlijke workshops vormen een uitgebalanceerd programma met een combinatie van yoga, ontspanning, inspiratie en meditatie gericht op balans, kracht, plezier en innerlijke rust. De reeks van 5 workshops samen zorgt voor harmonie in alle 5 elementen in jou en je leven en geeft een krachtige impuls aan je gezondheid.

Ons doel is dat je vol energie en inspiratie naar huis gaat.

YOGA EN HET ELEMENT VUUR

Wie de wereld wil verwarmen moet een groot vuur in zich dragen.

Phil Bosman, Vlaams schrijver, 1922-2012

Vuur transformeert. Het oude maakt plaats voor het nieuwe. Vuur zit in de zon, de zomer en in het hart van de aarde. Als het element vuur in balans is zorgt het voor energie, passie, creativiteit, zelfvertrouwen, assertiviteit, wilskracht en warmte. Niet voor niks zijn er tal van uitdrukkingen met vuur: ‘de vuurproef doorstaan’ (=slagen in een moeilijke onderneming), ‘wie het dichtst bij het vuur zit, warmt zich het best (=ergens dichtbij is nuttig), een ijzer in het vuur hebben (=een plan hebben), ‘ergens de hand voor in het vuur steken’ (=heel erg vertrouwen op iets).

Het element vuur zorgt voor het vermogen te creëren en te voltooien. Met de yoga en meditatie we in op ons innerlijk vuur. Het vierde chakra of manipura is verbonden met het element vuur, de kleur geel, en het ‘zien’. Op deze plek komen 72.000 energiepunten (nadi’s) samen!

In de yoga en meditatie staat het vinden van ons innerlijk vuur centraal.

In prachtige bewegingsreeksen, ademhalingstechnieken en meditatie zoals de zonnegroet, ademhaling van innerlijk vuur en tratak werken we toe naar een stralende gezondheid, zelfvertrouwen en innerlijke kracht.