Het element lucht

Het element lucht

YOGA EN DE ELEMENTEN

Alles in en om ons heen is gemaakt van vijf elementen: aarde, water, lucht, vuur en ruimte (of ether). Ieder van ons draagt een combinatie van die 5 elementen in zich. Ze geven vorm en inhoud aan het leven. Het belang van de elementen komt terug in alle Oosterse en Westerse culturen en tradities, of het nu gaat om de Chinezen, de Tibetanen, de Kelten, de Maya’s, of de oude Egyptenaren.

Gunjezelfyoga biedt een reeks van 5 workshops aan. In elke workshop staat 1 van de 5 elementen centraal. De afzonderlijke workshops vormen een uitgebalanceerd programma met een combinatie van yoga, ontspanning, inspiratie en meditatie gericht op balans, kracht, plezier en innerlijke rust. De reeks van 5 workshops samen zorgt voor harmonie in alle 5 elementen in jou en je leven en geeft een krachtige impuls aan je gezondheid.

Ons doel is dat je vol energie en inspiratie naar huis gaat.

 

WORKSHOP 4: LUCHT

 De planeten zingen zacht van het wonder dat je wacht.

Spinvis

Het element lucht staat voor verbinding. Lucht is prana. Prana is energie, adem: dat wat alles op aarde van levenskracht voorziet en verbindt. Het is het element van communicatie, de geest, het intellect, logisch denken, het Oosten en de lente. Lucht verplaatst stuifmeel, wolken, en muziek en brengt leven, energie en plezier. Het plezier blijkt ook uit uitdrukkingen als: ‘zo vrij als een vogel in de lucht’ (= alles is mogelijk), of ‘een gat in de lucht springen’(= enthousiast zijn over iets), of: ‘je hart luchten’ (=vertellen wat je voelt). Lucht is verbonden met het hart, het 4e chakra of anahata, met liefde en ‘voelen’. Zonder lucht geen vuur.

In de yoga en meditatie staan overvloed aan energie, plezier en liefde centraal.

In prachtige bewegingsreeksen, ademhalingstechnieken en meditatie zoals ‘De dans van de vier windrichtingen’, pranayama en diepe yoga ademhaling, en lichtmeditatie werken we toe naar het de verbinding in liefde met jezelf en de ander.